Sunday, November 13, 2016

14hb November 2016 - Buah GAC!! Jom layan gambarnya

Assalamualaikum

Bismillahirahmanirahim , Minggu ini ada beberapa biji buah GAC telahpun masak. Alhamdulillah kami telahpun merasai sendiri buah GAC yang masak ranum ni. Warna yang amat menarik sekali, merah terang. Oleh kerana permintaan dari rakan-rakan terlalu banyak yang nak merasai sendiri buah GAC ini, kami mengambil keputusan untuk proses semuanya menjadi JUS GAC. so semua boleh rasa nanti.

Semalam isteri saya telahpun belah kesemuanya ,sambil tu layan la gambar-gambar buah GAC ini.







Gambar - gambar buah GAC yang dipetik di halaman rumah kami. Cantik kan warna merah , buah GAC ini bersize mcm buah durian. lupa pulak nak timbang beratnya.







 Buah GAC yang telahpun di belah. lihatlah isi didalam nya. Rasa nya agak kurang manis dan cukup-cukup berlemak. so kita akan didihkan sebelum diproses menjadi JUS. Buah ini kaya dengan antioksidan dan anti kanser. Vitamin C yang tinggi.








Gambar-gambar diatas ini kami ambil sedikit isi buah GAC dan diletakkan bersama ais krim vanilla. Sedap sungguh kerana rasa lemak dan masam-masam manis kerana buah ini telahpun di campur sedikit pati sun quick.


Oleh kerana permintaan anak benih GAC semakin bertambah , kami telahpun menyemai lagi anak-anak benih GAC untuk memenuhi permintaan pelanggan, Kepada sesiapa berminat bolehlah cuba hubungi kami. Anak pokok dah stabil. RM60.00 ( Sepasang)

013-3227141 atau 017-6410008

 Terima kasih.

Monday, October 31, 2016

01hb November 2016 - Anak Pokok Tin Untuk Dijual

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Disini saya ingin menjual beberapa varieti anak pokok tin yang telahpun stabil. mudah untuk tuan-tuan semua untuk menanam dan kurang risiko mati.

1) Varieti PANACHEE ( FRANCE )
- Anak pokok ini telahpun stabil. tiada masalah dalam apa jua keadaan cuaca. boleh berpanas dan berhujan. Pokok ini produktif dan berbuah belang.
- Tinggi lebih 2kaki.
- Harga : RM300.00
- Boleh COD atau Pos by Bus ( RM30.00 ) Tambang bas.



2) Varieti PURPLE JORDAN
- Anak pokok ini telahpun stabil. tiada masalah dalam apa jua keadaan cuaca. boleh berpanas dan berhujan. Pokok ini produktif dan berbuah warna hijau kemerahan. buah bersize sederhana - besar.
- Tinggi lebih 4 kaki.
- Harga : RM120.00
- Boleh COD . tiada penghantaran kerana terlalu tinggi.






3) Varieti TAIWAN GOLDEN FIG ( TGF )
- Anak pokok ini telahpun stabil. tiada masalah dalam apa jua keadaan cuaca. boleh berpanas dan berhujan. Pokok ini produktif dan berbuah warna merah kehitaman. buah bersize besar.
- Tinggi lebih 1 kaki.
- Harga : RM80.00
- Boleh COD .atau Pos by Bus ( RM30.00 ) Tambang bas.



4) Varieti MASUI DAUPHINE (A)
- Anak pokok ini telahpun stabil. tiada masalah dalam apa jua keadaan cuaca. boleh berpanas dan berhujan. Pokok ini produktif dan berbuah warna merah. buah bersize besar.
- Tinggi lebih 1-2 kaki.
- Harga : RM90.00
- Boleh COD .atau Pos by Bus ( RM30.00 ) Tambang bas.








5) Varieti BELLONE
- Anak pokok ini telahpun stabil. tiada masalah dalam apa jua keadaan cuaca. boleh berpanas dan berhujan. Pokok ini produktif dan berbuah warna hitam. buah bersize kecil - sederhana.
- Tinggi lebih 2 kaki.
- Harga : RM200.00
- Boleh COD .atau Pos by Bus ( RM30.00 ) Tambang bas.



5) Varieti RED LIBYA
- Anak pokok ini telahpun stabil. tiada masalah dalam apa jua keadaan cuaca. boleh berpanas dan berhujan. Pokok ini produktif dan berbuah warna merah kehitaman. buah bersize kecil - sederhana.
- Tinggi lebih 1 kaki.
- Harga : RM120.00
- Boleh COD .atau Pos by Bus ( RM30.00 ) Tambang bas.




Sebarang tempahan atau pertanyaan berkenaan pokok tin boleh la menghubungi/whatapps saya
017-6410008 ( Pokteh) . Lokasi kami di Bandar Seri Putra Bangi , Selangor.


31hb Oktober 2016 - Memetik Buah GAC masak ( Super Fruit)

Bismillahirahmanirahim

Malam ni kami mencuba Buah GAC yang dipetik lewat petang tadi. Warna buahnya sangat cantik. tapi masih tertanya-tanya tentang rasa buah ini, kenapa ianya dipanggil oleh sesetengah tempat sebagai SUPER FRUITS. Adakah kerana rasanya atau khasiat yang terkandung didalam buah tersebut.




1) Kami potong dan rasa beberapa biji isi GAC. Rasanya memang cukup berlemak tetapi agak tawar.



2) Bau seperti timun, anak-anak saya tidak suka rasanya kerana tawar dan ada sedikit pahit.



3) Kami ambil semua isinya dan masuk kedalam bekas berisi gula sirap. Kacau sehingga isi nya tertanggal dari biji.Masukan sedikit ais. Wow memang sedap sangat2 kerana isi GAC ini cukup berlemak.


4) Lebihan isi GAC kami buat masker.sapu ke muka.hasilnya kulit muka menjadi tegang dan kulit muka menjadi lebih halus (Yg ni saja test pada muka isteri).Bagi yang berminat dengan benih GAC ini sila pm ya.

Terima Kasih.

Monday, September 26, 2016

27hb Sept 2016 - Perkembangan terkini tentang Buah GAC ( Super Fruit )

Bismillahirahmanirahim

Sedikit perkembangan berkenaan buah GAC yang saya tanam pada pertengahan April 2016 lepas. Alhamdulillah dalam beberapa bulan sahaja pokok ini telahpun menghasilkan buah yang banyak. tanam pokok ini amat menarik sekali kerana kita dapat melihat perkembangan pokok dan juga proses pendebungaan ( manual polination). sekejap sahaja pokok ini menghasilkan bunga dan buah yang banyak.

Pokok GAC ini masih dalam proses kajian lagi kerana kami belum dapat merasa keenakkan buah tersebut. Apa yang saya faham rasa buah ini menurut beberapa rakan yang telahpun makan di sini ,rasanya berlemak dan tidak manis , tidak masam. Kesimpulanya elok lah saya menunggu buah yang sedang membesar di rumah ni. baru saya post lagi ye.







Tuesday, September 20, 2016

20hb Sept 2016 - Gambar Buah Varieti Bourjasotte Noire

Alhamdulillah.

Pada petang semalam saya tergerak hati nak pi petik buah varieti Bourjasotte Noire. Pokok dh la tinggi 7-8kaki. saya terpaksa ambil beberapa biji batu bata utk buat tempat pijak. belek-belek dalam sarung plastik semua buah telahpun lembik dan ada yang hampir mengeluarkan air manisan.. Terus petik kesemuanya. Alhamdulillah jarang dapat masak sekali gus.




Sesi bergambar pulak..susun cantik-cantik atas daun pokok tin yang rendah..berlatar belakangkan cuaca yang terang..kita snap beberapa keping untuk diupload ke dalam instagram dan facebook.
Untuk peminat yang belum follow instagram kami sila la add Seriputrafigs dan kalau di facebook klik like page kami di Seriputra Figs.





Alhamdulillah setelah kami belah , kesemuanya cantik-cantik belaka. warna kulit kebiru-biruan dan isi didalam nya merah saga. bag pendapat kami jika anda semua berminat untuk menanam pokok tin yang menghasilkan buah-buah yang mempunyai rupa bentuk yang amat cantik. ini lah varieti yang betol-betol cantik. varieti yang seakan-akan sama ( Synonim ) adalah jenis Violette De Sollies. tapi bagi pendapat saya salah satu varieti ini ada sedikit kelainan. ianya tidak 100% sama.

Terima Kasih
- Pokteh